Podcast: Ben jij bang om te falen of bang voor succes

In mijn vorige podcast had ik het even kort over faalangst en daar wil ik nu dieper op ingaan. Want angst om te vallen is eigenlijk hetzelfde als angst voor succes.

En we hebben allemaal een angstmonstertje in ons, dus hier volgen mijn tips om hiermee om te gaan.

 

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes en Spotify!

 

Er bestaat niet iets als mislukken

Af en toe heeft mijn vriend Jurre hele wijze uitspraken, zo ook tijdens onze wintersportvakantie. Tijdens het skiën zei hij opeens: “Als je nooit valt, wordt je nooit beter.”

En daar zit zoveel waarheid in, want er bestaat helemaal niet iets als mislukken. Als je jezelf een mislukking vindt, is het puur de betekenis die jij daaraan geeft. Vallen en opstaan hoort bij het leven. Je leert juist door af en toe op je bek te gaan.

 

Toen ik stopte met mijn webshop, had ik op twee manieren kunnen reageren. Ik had bij de pakken kunnen neerzitten en kunnen denken: “Ik had nog een veel grotere webshop kunnen opzetten” en “Ik had een betere baas kunnen zijn.”

Maar ik koos ervoor om te zeggen: “Jammer, het is niet zo gelopen zoals ik had gewild, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Want wauw, wat was dit een ervaring die me rijker heeft gemaakt als mens en dit steek ik allemaal in mijn zak en kan ik meenemen in de keuzes die ik verder in mijn leven maak.”

 

Voel je het verschil in energie?

 

There’s no failure, only feedback for what didn’t work.

 

Je ego heeft de neiging om je te beschermen tegen falen

Angst koppel je aan vervelende gevoelens en je onderbewustzijn wil dat niet voelen. Dus je ego wil je beschermen en bedoelt het eigenlijk goed.

 

Hoe je hier het beste mee om kan gaan, is door je angst te erkennen. Angst, leuk dat je er bent. Ik snap je, ik hoor je, maar ik ga nu even niet naar je luisteren.

En dat is precies waar het om gaat: hoe ga je ermee om?

 

It’s all about the journey

Laat jij je leiden door angst of durf jij verantwoordelijkheid te nemen en gewoon te gaan. Als het in jouw hart kriebelt om dingen te gaan ondernemen, om te gaan investeren in jezelf, om iets nieuws te doen. Doe je dat dan ook? Want dat is de bedoeling, het is de bedoeling dat je groeit.

Dus probeer eens te genieten van je reis, het als een experiment te zien. Want als je het ziet als een experiment, kan je er heel anders naar kijken.

 

En dat is precies wat ik heb gedaan met mijn Ibiza Retreat en wat ik jou ook zo gun! De betekenis is hetgeen wat jou banger maakt dan het falen zelf. Denk daar nog maar eens goed over na!

 

Liefs, Marlou

 

P.s. Voel jij dat je bij mijn Ibiza Retreat of Shine Your Life Traject moet zijn? Stuur me dan even een mail of een DM via Instagram!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *