De reden waarom veel ondernemers niet doorgroeien

Ik vond het wel weer eens tijd om een update te geven over hoe het met mij gaat én je natuurlijk waardevolle tips te geven over het ondernemen. Ik had namelijk onlangs een super leuke live dag met Joyce als aanvulling op ons 1:1 traject. En we hadden het onder andere over voor jezelf zorgen en in jezelf investeren. Want hoe blijf je in balans?

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes en Spotify!

 

Voor jezelf zorgen, het schiet er zo gauw bij in

Joyce en ik hadden het over voor jezelf zorgen als ondernemer. Dat is namelijk echt iets om gemakkelijk links te laten liggen, juist omdat je je helemaal vastbijt in je business en daar een succes van wilt maken.

 

Dit is ook iets wat ikzelf jarenlang heb gedaan; full focus aan mijn bedrijf werken en daarin mezelf een beetje vergeten. Maar daar heb ik de afgelopen jaren hard aan gewerkt en een belangrijke verandering in aangebracht. Zo had ik bijvoorbeeld de live dag met Joyce en eerder begonnen mijn live dagen altijd om tien uur. Maar mijn yogales is tegenwoordig verplaatst naar half tien. Ja, dan kan ik natuurlijk zeggen: “Oké, balen. Dan kan ik niet naar yoga.” Terwijl ik aan het begin van de week altijd voor mezelf bepaal wat mijn focus is voor deze week en hoe ik ervoor zorg dat ik in balans blijf. Voor mij is het heel belangrijk om onder andere aan yoga te doen en te mediteren. En de woensdagochtend is mijn vaste yoga ochtend.

 

Nou dan had ik dus kunnen denken: “Deze week geen yoga.” Maar ik ben niet voor niets ondernemer geworden, ik kan natuurlijk gewoon zelf dingen aanpassen. Dus ik heb tegen Joyce gezegd dat we wat later zouden beginnen. Met als resultaat dat ik gewoon naar de yoga kon gaan, zelfs nog lekker in bad ben geweest en helemaal opgeladen op de live dag aankwam. En bedenk zelf maar: in welke situatie kun jij het meeste aan je klant geven? Ik denk de situatie waarin jij vol energie aan de dag begint.

 

Dat laat echt wel zien dat als jij beter voor jezelf gaat zorgen, het ook beter gaat met jouw bedrijf. Net zoals ze in het vliegtuig zeggen: doe eerst je eigen gasmasker op en daarna die van je kind. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor je kind zorgen. Of in dit geval voor je bedrijf. Heb jij hier nu ook moeite mee of merk je vaak dat je energie tekort komt? Luister dan zeker even de podcast, daarin geef ik je een fijne opdracht om bij jezelf in te checken en te ontdekken wat jou meer energie geeft.

 

Jouw energie bewaken door uit te besteden

Als je weet wat jou energie geeft en wat niet, dan komt als ondernemer ook vaak het uitbesteden van taken naar boven. Hiermee zorg je ervoor dat jij zelf meer kan gaan doen van de taken waar jij wel energie van krijgt.

Nu denken veel ondernemers vaak van: “Dat kost veel geld. En ik doe het net zo snel zelf.” Maar is dat echt zo? Denk maar eens aan zelf zitten klooien met je website of webshop. Of andere technische of administratieve dingen waar je zelf super gefrustreerd van raakt. Waardoor je vervolgens weinig energie overhoudt om bijvoorbeeld goede content te maken of om er echt voor je klanten te zijn. Juist dan is het slim om dat soort taken te gaan uitbesteden.

En als je daarmee jouw (energie)balans weer goed krijgt, ga je het uitbesteden van taken zeker terugverdienen. Zie het niet als een kostenpost, maar als een investering die je echt iets gaat opleveren. Zo heb ik zelf inmiddels een team om mij heen verzameld van zo’n zeven freelancers, die vast voor mij werken, waar ik echt super dankbaar voor ben. Daar zou ik echt niet meer zonder willen en kunnen.

 

Wat ik doe met de ruimte die vrijkomt door mijn team

  Mede dankzij mijn team heb ik nu ook de ruimte om te investeren in een nieuwe business coach. Achter elke goede coach staat ook weer een andere goede business coach. Ik wil mezelf verder blijven ontwikkelen. Het is niet zo dat ik er nu al ben en kan stoppen met groeien. Nee, een van mijn kernwaarden is juist groei. Ik wil mezelf graag uitdagen om te blijven groeien en bloeien. En dat betekent ook dat ik mag blijven investeren, bijvoorbeeld in business coaching.

   

  Het was alweer eventjes geleden dat ik zelf in een business coach heb geïnvesteerd en nog nooit eerder heb ik zoveel geld geïnvesteerd in business coaching. Maar ik weet nu al dat dit me zoveel gaat opleveren. Energetisch is alleen het ja zeggen tegen zo’n grote investering al zo’n shift in mindset, waardoor mijn bedrijf weer in een enorme stroomversnelling terecht gaat komen. Naast dat weet ik ook dat door mezelf te laten coachen op hoog niveau, dit er ook voor gaat zorgen dat ik zelf een nog betere coach kan worden voor mijn klanten. Dus op die manier is zo’n investering een enorme win win op allerlei vlakken.

   

  Ik wil daarmee niet zeggen dat je per se moet investeren in een business coach, maar met dit artikel (en de podcast) wil ik je juist ook uitdagen om eens te kijken van: in hoeverre zit ik nog achter de knoppen en bepaal ik zelf welke richting ik op ga met mijn bedrijf en hoe ik mijn leven indeel?

   

  Ik ben benieuwd naar jouw antwoord op die vraag!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *