Zo combineer ik het moederschap met ondernemen

Onlangs ben ik geïnterviewd voor de podcast van Topmoeders! En het leek me leuk om dit interview ook met jou te delen. Want we hadden het natuurlijk over moederschap. En de belangrijke vragen als: kun je tegenwoordig als vrouw alles hebben? En hoe combineren moderne moeders kinderen met hun professionele dromen? Ik vertel mijn visie in dit interview!

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes en Spotify!

 

Hoe ik mijn dagen indeel als moeder en ondernemer

Voordat Sun geboren werd, was ik al bezig met de connectie met mezelf. Ik stond rond half acht of acht uur op en nam dan twee uur de tijd voor mezelf. Zo had ik lekker de tijd om te wandelen, te mediteren en andere dingen voor mezelf te doen. En dan begon ik om tien uur aan de werkdag. Dat was voor mij echt lekker rustig de ochtend beginnen en dat doet zoveel met je dag en de energie die je de rest van de dag bij je draagt.

 

Als ik dan om tien uur begon met werken, dan had ik een coachcall met een van mijn klanten of een meeting met het team. En tussendoor maakte ik content voor Instagram, mijn podcast en werkte ik inhoudelijk aan mijn programma’s.

 

En nu is er aan de invulling van mijn werkdagen niet zo heel veel veranderd. Maar wel in het feit dat ik nog een dag minder ben gaan werken, zodat ik twee dagen met Sun heb. En de ochtendroutine ziet er natuurlijk ook iets anders uit. Als Sun om zeven uur wakker wordt, dan begint de dag op dat moment. Al vind ik het nog steeds belangrijk om tijd voor mezelf te nemen en me leuk aan te kleden, make-up op te doen, etc.

 

Natuurlijk loopt met een kindje niet altijd alles volgens schema. Want ook wij hebben dagen dat Sun eerder opgehaald moet worden van de opvang, bijvoorbeeld omdat hij niet fit is. En ja, dan gaan al mijn afspraken uit mijn agenda. Ik leg alles neer en ga hem halen. Gelukkig maakt mijn bedrijf dat ook mogelijk, doordat ik mijn agenda niet helemaal vol plan en ongeveer twee calls op een dag heb. Deze kan ik nog relatief makkelijk verplaatsen.

 

Heeft het oederschap mij veranderd?

Ik ben inmiddels al 10 jaar ondernemer en ben altijd super gedreven geweest. En dat ben ik nog steeds, maar nu ik moeder ben, heeft op dat gebied wel een kleine shift plaatsgevonden. Ik heb nu wel zoiets van: het hoeft niet ten koste te gaan van alles en het is ook een keer genoeg. Ik heb niet meer de ambitie om een miljoen aan omzet te draaien. Want ik denk dan: word ik daar gelukkig van? En: wat moet ik doen om dat doel te behalen? Ik wil niet per se nog meer lanceringen draaien en nog meer klanten aannemen. Het gaat mij er om dat ik gewoon een fijn leven kan leiden. En alleen maar werken, daar word ik niet gelukkig van.

 

Terwijl, als ik misschien geen moeder was geworden, dan had ik wellicht wel die drive gehad. Want er zit wel een streber in mij die denkt van: “Oké, een half miljoen aan omzet is gelukt. Dan moet die miljoen ook lukken!” Dus ja, in die zin heeft het moederschap mij wel een beetje veranderd. Maar alsnog wil ik graag goede resultaten halen en vooral mijn klanten heel goed helpen.

 

Ondernemen en moeder zijn is voor mij de ideale combinatie

  Persoonlijk vind ik het een hele fijne combinatie: het ondernemen en het moeder zijn. Natuurlijk ben ik al 10 jaar ondernemer en weet ik ook niet meer zo heel goed hoe het is om in loondienst te zijn. En ondernemer zijn is ook niet voor iedereen. Ik ken genoeg mensen die zeggen: ik wil gewoon een baan hebben, waarbij ik aan het eind van de dag de deur achter me dicht trek. En that’s it. Dat kan ook. Maar als je ondernemend bent en houdt van vrijheid, ja dan is het ondernemen ideaal. Natuurlijk is dat in het begin wel een kwestie van heel veel investeren in je bedrijf en een klantenkring opbouwen. Maar voor mij maakt mijn bedrijf het juist mogelijk om lekker flexibel in het leven te staan en er te zijn voor Sun wanneer hij mij nodig heeft.

   

  In het interview ga ik nog veel dieper in op vragen als: hoe ik me heb voorbereid op mijn verlof, wat mijn grootste onaangename verrassing was als moeder zijnde en wat de valkuilen zijn in de combinatie ondernemerschap en moederschap. Dus luister die zeker ook nog even als dit onderwerp je aanspreekt!

   

  En ik ben ook heel benieuwd: hoe ervaar jij het moederschap in combinatie met het ondernemen?

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *