Hoe perfectionistisch ben ik en wat heeft mij dat gebracht?

Mensen verwachten altijd dat ik perfectionistisch ben. En ja, als je naar mijn Instagram kijkt, dan ziet het er natuurlijk wel gelikt uit. De foto’s hebben allemaal één uitstraling en passen daardoor goed bij elkaar. Maar hoe perfectionistisch ben ik nu eigenlijk echt? Het leek me leuk om daar eens een podcast over op te nemen. Incl. wat dat me heeft gebracht of juist heeft gekost. 😉

 

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes en Spotify!

 

Je ‘doet’ perfectionistisch

Ik neem je even mee in de tijd voordat ik ondernemer was. Als mensen mij dan vroegen hoe ik mezelf zou omschrijven. Bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek. Dan zei ik altijd: ik ben perfectionistisch. Vandaag de dag vind ik dat wel heel grappig, want dat is iets wat ik totaal niet meer over mezelf zou zeggen.

 

Inmiddels weet ik namelijk dat perfectionisme een patroon is. Het is iets wat je jezelf aanleert. Ook deels vanuit onzekerheid en goed genoeg willen zijn. Dus daarmee is het geen karaktereigenschap meer maar een gewoonte. En een gewoonte kun je veranderen. Het is logisch dat je wil dat iets in de buurt komt van perfect. Dat je tevreden kan zijn met het resultaat en denkt: “Ja, dit ziet er goed uit!” Maar blijven streven naar nog beter, nog perfecter, nog mooier. Dat is zonde van je energie.

 

Zo liet ik het los

Ik vind het heel belangrijk om mijn energie te bewaken en hoog te houden, zodat je lekker in je vel blijft zitten en zo min mogelijk stress ervaart. Maar om dat voor elkaar te krijgen was het wel van belang om mijn perfectionisme los te laten.

 

Ondernemen heeft daarin veel voor mij veranderd. Ik begon namelijk jaren geleden met mijn online modeplatform Followfashion. En ik wilde zoveel mogelijk bezoekers op mijn website, want dat was van groot belang voor het aantrekken van adverteerders en daarmee het spekken van mijn eigen portemonnee. Ik stelde mezelf de vraag: hoe zorg ik ervoor dat het bezoekersaantal zo hoog mogelijk blijft? Door constant met iets nieuws te komen. Dus op een gegeven moment schreef ik zelf 7 artikelen per dag! En dat naast mijn fulltime baan in loondienst.

 

Als ik perfectionistisch was geweest, had ik dat niet voor elkaar gekregen. Dat betekent overigens niet dat ik kwantiteit belangrijker vind dan kwaliteit. Maar goed was gewoon goed genoeg.

 

Ik kan me voorstellen dat je nu nog steeds denkt: Marlou, hoe stop ik dan met perfectionistisch doen? Daarom geef ik in de podcast nog meer tips en voorbeelden van welke vormen van perfectionisme er zijn en hoe ik van mijn perfectionistische gedrag ben afgekomen.

 

Liever imperfect perfect, dan iets laten uit angst om te falen

Het ondernemen heeft mij laten zien dat het belangrijk is om ‘gewoon’ in actie te komen. Om je een voorbeeld te geven: de start van Hello New You. In de basis was dit een online workoutprogramma. De workouts had ik ooit gemaakt voor mijn platform Followfitgirls. Zelf gefilmd en ge-edit. Was het super professioneel? Nee. Of ja, voor een leek misschien wel. Maar het was echt niet the top of the bill. Alleen als je kijkt waar het mij heeft gebracht: ik heb nu al meer dan 5.000 vrouwen mogen inspireren om fit te worden vanuit huis! Als ik had gewacht tot het perfect was, dan was ik nooit zo ver gekomen met Hello New You.

 

Nu 2 jaar later vind ik het tijd worden voor verandering. Ik ben zelf veranderd en het mag meer passen bij waar ik nu sta in het leven. Zo leef ik bijvoorbeeld veel meer vanuit vrouwelijke energie en flow. Terwijl ik destijds meer gefocust was op streven naar maximaal resultaat en gewoon gaan. Het is tijd voor een programma wat daar op aansluit. Niet alleen de ‘knallen en zweten’ kant, maar ook het ‘ontspannen en verbinden’.

 

Voor deze verandering heb ik gekozen voor het volledig vernieuwen van het programma én voor het investeren in een professionele videograaf. In de oude versie zijn er bijvoorbeeld video’s waarin ik niet altijd aftel en niet iedere oefening even goed uitleg. Dat wil ik nu beter aanpakken. En dat zou ik allemaal zelf kunnen doen en weer alles zelf opnemen. Maar ik wil mijn energie zo hoog mogelijk houden, plus ik heb er nu ook het budget voor om wel te investeren in professionele hulp. Zodat je sneller alles goed neer kan zetten. En oh men, wat wordt het gaaf! Er komen hele toffe workouts, yogalessen, meditaties en workshops over persoonlijke ontwikkeling aan. Daar ben ik zo blij mee!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Hello New You 2.0? Neem dan hier een kijkje. We hebben een toffe openingsactie, waarbij je al vanaf 8 euro per maand kan deelnemen. Zodat je lekker kan bewegen vanuit huis, je vanuit flow leert leven en je je veel energieker gaat voelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *