Podcast: Nee zeggen, emoties en rust vinden in jezelf

Afgelopen weekend hadden we de kinderverjaardag van alle kinderen uit een vriendengroep van ons. En daar had ik maandag een podcast over opgenomen tijdens mijn wandeling. Een zeer emotionele podcast, waarvan ik uiteindelijk heb besloten die niet online te zetten. Want het voelde gewoon niet okay om die podcast op deze manier te delen.

Maar vanuit daar is er wel iets anders moois ontstaan. En dat is deze podcast.

 

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes en Spotify!

 

Ik deel verschillende stukken en inzichten uit mijn aantekeningen en (dag)boeken. Over vrijheid, je gedachtes en emoties. Hoe ik in mijn eigen gedachtes verstrengeld raakte en hoe ik er weer uit kom.

 

Nee zeggen kan en mag altijd

De boodschap van de niet gepubliceerde podcast was: je mag ook nee zeggen. Want terwijl ik op de kinderverjaardag was, dacht ik: wat doe ik hier eigenlijk? Waarom doe ik dit mezelf aan? Ik was duidelijk over mijn grenzen heengegaan. En ik ook terwijl ik al op de verjaardag was, had ik de mogelijkheid om naar huis te gaan.

Dat stemmetje in je hoofd, dat zegt: Marlou, je bent sterk. Je kan dit!

Maar wie moet ik dit bewijzen? Helemaal niemand. Nee zeggen kan en mag altijd.

 

Hoe lang het ook geleden is dat we onze dochter verloren. Het is een rouwproces dat tijd nodig heeft. Met daarin ups en downs. Dus de volgende keer dat ik dit voel, ben ik trouw aan mezelf. Door thuis te blijven of weg te gaan.

Want je hebt altijd de mogelijkheid om nee te zeggen. Ook als je al ja hebt gezegd.

 

Vrijheid

Begin van vrijheid.

Besef dat jij niet je gedachtes bent. Je hebt ze. Je kunt ze waarnemen. Als jij als denker kunt waarnemen, dan wordt er eigenlijk een hoger bewustzijn niveau actief. En je beseft dus dat er een geweldige intelligentie achter het denken zit. De dingen die echt belangrijk zijn, schoonheid, liefde, vreugde, innerlijke vrede, creativiteit, die komen voort uit iets wat het verstand te boven gaat.

Op dat moment begin je een soort van te ontwaken. Dus begin met luisteren naar de stem in je hoofd. Wordt meer een observator van je gedachten, dan dat je je daar helemaal mee gaat identificeren. En probeer ook niet te oordelen.

 

Emotie

Voel eens even bij jezelf: wat voel ik?

Regelmatig mediteren kan je hierbij helpen. Want daardoor kan je ook echt even in je lichaam komen. Uit je hoofd, in je lichaam. Voelen, wat voel ik in mijn lichaam? Voel de emotie, laat het daar zijn, zonder dat het je laat beheersen. Want dan ben je de emotie niet meer. Dan ben je de toeschouwer.

 

Dus oefen en al het onbewuste komt in het licht van je bewuste zijn te staan.

Emotie is niet wie je werkelijk bent.

Verstand wil emotionele pijn bestrijden of laten verdwijnen. Maar dat kan alleen tijdelijk. En de pijn wordt alleen maar sterker, naarmate het verstand harder vecht om van de pijn af te komen. Daarom is het denk ik ook heel goed om de pijn ook echt te voelen.

 

Emotie betekent letterlijk verstoren. Ze zijn afkomstig uit het dualistische verstand en onderworpen aan de wet van tegenstellingen. Je kan geen goed hebben zonder slecht.

Het is een heel natuurlijk proces. Pijn is de weerstand tegen wat is. Onbewust.

Dus als je beseft dat het huidige moment alles is wat je ooit zal hebben. Dan kan je die rust ervaren.

 

Dus maak van het nu het belangrijkste aandachtspunt in je leven.

 

Liefs, Marlou

 

P.s. Voor het hele verhaal en alle prachtige inzichten en stukjes die ik voorlees uit mijn aantekeningen en (dag)boeken, kan ik alleen maar zeggen: luister en voel de podcast.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *