Tips & tricks voor mooie flatlay fotografie

Content creatie is één van mijn favoriete bezigheden. Naast het maken van video’s hou ik me dagelijks veel bezig met fotografie. Naast kiekjes van mijn outfits en interieur is flatlay fotografie iets waar ik heel blij van kan worden. De laatste tijd krijg ik hier steeds meer vragen over en dit bracht me op het idee om mijn flatlay tips & tricks met jullie te delen!

Flatlay tip #1  – props

Een flatlay staat of valt met de juiste props. Vaak is er een hoofdsubject waar je wilt dat het oog naartoe getrokken wordt. Maar voor een inspirerende flatlay is meer nodig; props om de foto op te vullen. Ik vind het heerlijk om te schuiven met verschillende props om vervolgens tot de juiste compositie te komen. Mijn eerste tip is dan ook om een aantal basis props te verzamelen. Mijn kasten puilen inmiddels uit maar in dit geval geldt: hoe meer hoe beter. Hieronder een lijst van props die ik veel gebruik tijdens mijn flatlay fotografie.

 • notitieboekjes
 • kaarten met quotes / leuke teksten
 • nagellakjes
 • make-up producten zoals mooie oogschaduw potjes
 • horloges
 • ringen
 • (nep)bloemen / takjes / cactussen
 • kaarsen
 • een kop / schotel voor koffie of cappuccino
 • bordjes / plateaus
 • tijdschriften
 • parfum flesjes

Flatlay tip #2 – kleurenpalet en ondergrond

Een mooie flatlay foto is in balans. De props passen qua formaat bij elkaar en ook de kleuren zijn op elkaar afgestemd. Ik zoek de props en ondergrond altijd uit op basis van het hoofdonderwerp. Het werkt als je bijvoorbeeld 1 kleur op verschillende manieren laat terugkomen in de foto. De ondergrond is trouwens ook heel belangrijk! Ik werk vooral met lichte ondergronden zodat de producten op de foto er mooi uitspringen. Hierbij is contrast het sleutelwoord. Wanneer je veel lichte items wilt vastleggen zou ik juist voor een donkere ondergrond gaan. Als ondergrond gebruik ik o.a. mijn witte / roze dekbed, mijn witte schapenvacht of mijn marmeren tafel.

Flatlay tip #3: test met verschillende hoeken & props

Een flatlay foto wordt vaak recht van boven geschoten. Soms is het spannender om onder een hoek te fotograferen en dit kun je heel goed uitproberen tijdens het fotograferen. Ook adviseer ik om te blijven schuiven met je props want zo kom je uiteindelijk vaak tot een (nog) mooier resultaat. Ik gebruik de foto’s vaak zowel voor mijn blog als mijn Instagram feed en door te schuiven met de compositie en props komen er vaak meerder geslaagde beelden uit die ik kan gebruiken.

Flatlay tip #4: belichting

En dan nog zo’n belangrijke tip: de belichting moet goed zijn! Dit is heel belangrijk want het liefst wil je geen keiharde schaduwen op je foto. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan fotograferen bij daglicht en maak ik mijn opstelling vlak bij een raam. Mocht het echt niet anders kunnen dan schijn ik extra bij met mijn daglichtlampen met paraplu’s erop die de schaduwen verzachten.

Flatlay tip #5: nabewerking

Ik krijg vaak de vraag hoe het kan dat mijn foto’s zo licht en fris zijn. Zoals ik hierboven schreef maak ik mijn foto’s vaak bij daglicht maar daarnaast gaat er ook nog een nabewerking overheen. Dit houdt in dat ik de foto’s nog wat lichter maak en hier en daar verscherp. Als je hier meer over wilt weten, laat het me vooral weten. Dan kan ik hier wellicht nog een aparte blogpost aan wijden.

Van de eerste foto tot het eindresultaat

Om je te laten zien dat bij mij ook (bijna) nooit de eerste foto raak is laat ik hieronder zien hoe ik ben begonnen met het maken van de flatlay met deze Knomo laptoptas. Hier begon ik met minder props en een ander tijdschrift. Ook zie je dat deze foto nog onbewerkt is en dat het dus een stuk donkerder is.

flatlay tips

flatlay red

flatlay

In deze foto heb ik gekozen voor een kleurenpalet van rood, zwart & wit. De ondergrond is lichtroze. 

Bovenstaande foto is een lichte foto geworden met de primaire kleur rood als hoofdkleur. De foto hieronder is een stuk warmer doordat er gebruik is gemaakt van warmere tinten en ondergrond. Hier heb ik deze sieradenset van Lucardi als hoofditem genomen. Omdat de sieraden rosé plated zijn heb ik tinten erbij gezocht die in hetzelfde kleurenpalet vallen: bruin, bordeaux en crème. De sieraden zitten in een zwart doosje wat ervoor zorgt dat ze er echt uitknallen op deze foto.

flatlay tips

Flatlay tips & tricks – Deze flatlay is geschoten met mijn iPhone 7 bij een raam met redelijk daglicht. 

Ik maak flatlay foto’s soms met mijn iPhone maar het mooiste resultaat blijft toch wanneer ik mijn spiegelreflex camera gebruik of mijn Canon G7X mark II.

flatlay

Flatlay tips & tricks in de praktijk

Deze blogpost sluit ik af met nog een aantal flatlay foto’s die ik op mijn Instagram heb geplaatst (@marlouvolkerink).

flatlay fossil q

Klik hier voor de review van dit Fossil horloge.

schoenentrends 2018

Klik hier voor mijn blog & video over de nieuwste schoenentrends

maxwell williams servies

 

 

GRATIS FLATLAY GUIDE

Omdat ik veel vragen krijgen over mijn flatlay fotos heb ik een guide gemaakt waarin ik mijn belangrijkste tips voor het maken van fantastische flatlay foto’s heb verzameld. 

1 Reactie

 1. Christine Naessens

  Prachtige foto’s 👍

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *